22 Mayıs 2024 Çarşamba
Fen Edebiyat Fakültesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında “Atatürk ve Matematik” temalı panel düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını Dekanımız Sayın Prof. Dr. Beyhan KESİK gerçekleştirirken, Oturum Başkanlığını ise Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Hakan ÖZDEMİR üstlendi. Panelin konuşmacıları olarak Matematik Bölümü Öğretim Üyeleri Sayın Doç. Dr. Oğuz OĞUR ve Sayın Dr. Öğr. Üyesi Serdar SOYLU görev aldı.
Harf devriminin, Türk Dil Kurumunun kurulmasının ve bu süreçte devlet ve halk dilinin değişiminin anlatılmasıyla başlayan Panel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bilime ve akılcılığa verdiği önemin vurgulanmasıyla sürdü. Ata’nın bizzat kaleme aldığı Geometri isimli kitabın anıldığı konuşmalarda okul hayatından başlayarak, savaş ve yaşamının son yıllarında dahi Matematik bilimine duyduğu ilgi ve sevgi anlatıldı. Günümüzde halen kullanılmakta olan boyut, uzay, yüzey, yarıçap, yay, teğet, açı, açıortay, yamuk, çevre, kenar, taban, dikdörtgen, üçgen, kare, beşgen, prizma, toplam, oran, orantı, eğri, koni, türev, alan ve benzer birçok tabir Başöğretmenimiz, Ata’mızca dilimize kazandırılmıştır. Atatürk’ün “Dünyadaki en mâsum uğraş matematiktir”, “Bilim deyince, onda hakikat diye öne sürdüğü önermelerin pekin olmasını ister; pekinlik ise en mükemmel şekliyle matematikte bulunur.” ve “Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Zaman süratle ilerliyor, milletlerin, toplumların, kişilerin mutluluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve bilimin gelişimini inkâr etmek olur. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.” sözleri de hatırlandı.
Türk-İslam coğrafyasındaki ünlü matematikçilerin de yer verildiği konuşmalarda, “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.” sözünü aklımızdan çıkarmadığımız Ata’mızın vizyonu, okuduğu okullar, yurt dışına yolladığı ve ülkemize davet ettiği ünlü bilim insanları anlatılarak, savaş sonrasında yaralar sarılmaya çalışılırken dahi bilime ve gelişime verilen önem; dilde sadeleşmenin de bu gelişime verdiği katkı konuşuldu.
Panel, kapanış konuşmaları ve belge takdimiyle tamamlandı.